2012. február 16., csütörtök

101.Fabula: Az oroszlán és a szamár - Soós Edina


101.Fabula: Az oroszlán és a szamár

            Egy oroszlán és egy szamár örök barátságot kötött. Azt ígérték egymásnak, hogy minden körülmények között segítik egymást , és soha nem tesznek kárt a másikban. Együtt vándoroltak és letelepedtek egy puszta, kihalt helyen, hogy ott nyugalmat találjanak.
            Egyszer kínzó éhség uralkodott el az oroszlánon. Teste elgyengült, elméje homályos lett. Bódultan bicegve bandukolt bizakodva. Sehol egy ártatlan állatka vagy egy falat hús. A szamár viszont boldogan tért vissza megszokott legelőhelyéről, elégedett mosolya kétségbe ejtette az oroszlánt. Ugyanis az oroszlán megrémült a tudattól, hogyha ő nem jut ételhez, bizony meghal és a szamár tovább élheti jelentéktelen, boldog életét. Emiatt az oroszlán rávetette magát a szamárra és jóízűen elfogyasztotta azt.
Értelme:
            A fabula rávilágít az ember önző és kegyetlen magatartására. Nem törődik a másik ember érzelmeivel, illetve érdekeivel. Számára egyedül csak ő létezik a világon. Ha az élet csapással sújt le rá, félreteszi erkölcsét, bölcsességét és emberségességét. Lelkiismeretfurdalás nélkül képes tönkretenni társát, csak azért, hogy érdemeit megtartsa. Hátat fordít akár családjának és barátainak is. Elfelejti mindazt a jót, amit másoktól kapott, és hálátlan módon meg sem köszöni azoknak. Egoista, szívtelen és határokat nem ismerő ember az ilyen.
            Az efajta ember kialakít egy számára ideális világot, melynek ő a vezetője és középpontja. Ugyanis embertársai csak kellékek, segédeszközök, amelyek által megvalósítjatja céljait. Igen, sajnos valóban létezik ilyen ember... Óvakodnunk kell tőle és nem engedhetjük őt a bizalmunkba férkőzni. Azonban nem tekinthetjük ellenségünknek, emiatt nem is gyűlölhetjük őt. Mert ezáltal hozzá hasonlóvá válnánk. Figyeljük a fabula üzenetét: válogassuk meg barátainkat, és ha szükséges, tegyük próbára őket. Ki kell ismernünk azt, akivel bármilyen kapcsolatot létesítünk – lehet ez baráti, szerelmi, üzleti vagy munkahelyi. De vigyázat! Fennáll a veszély, hogy vakon megbízunk valakiben, mert „azt hisszük”, ő mindezt kiérdemelte. De ahogy a mondás tartja: “Csendes víz partot mos”. Ne legyünk tehát naívak és túl jószívűek, mert ezt könnyen kihasználhatják. Legyünk magabiztosak, körültekintőek és elővigyázatosak, hogy soha ne essünk bele az oroszlán csapdájába.

1 megjegyzés:

  1. Amikor elkezdtem olvasni a Madagaszkar jutott rola eszembe:). Amugy teljesen igaz amit irtal. Az emeberek vilagaban sok esetben farkastorvenyek uralkdnak, szerencsenk, hogy azert akad jocskan kivetel is.

    VálaszTörlés